Jecie śniadanie przed wyjściem z domu? Jeśli nie, chcemy Wam przedstawić kilka argumentów, które zmotywują Was do tego codziennego posiłku.
Po pierwsze: śniadanie pomaga się skoncentrować. Twój mózg będzie pracował lepiej i sprawniej. Po nocy poziom cukru jest bardzo niski, a śniadanie bogate w białka oraz błonnik skutecznie i na długo go podnosi. Dzięki temu lepiej będziesz przyswajać wiedzę, a Twoja praca będzie znacznie bardziej efektywna.
Po drugie: śniadanie chroni przed cukrzycą. Wiele badań połączyło wysokie ryzyko cukrzycy typu 2. z rezygnowaniem z porannego posiłku. Pożywne, zdrowe śniadanie reguluje łaknienie na resztę dnia. Metabolizm od samego rana jest pobudzony. Gdy przez dłuższy czas odpuszczamy sobie śniadanie, doprowadzamy do nadwrażliwości na insulinę, cukrzycy typu 2. oraz wysokiego ciśnienia krwi.
Po trzecie: zbilansowane śniadanie wpływa na wygląd naszej cery, włosów czy paznokci, dodatkowo reguluje nasz układ trawienny.
Weźmy pod lupę taką prostą, zwykłą owsiankę, która zawiera mnóstwo składników odżywczych – między innymi magnez poprawiający włosy i paznokcie oraz cyn leczący trądzik i przyspieszający gojenie skóry. Owsianka zawiera także witaminy z grupy B dla pięknych i gładkich ust, witaminy z grupy E świetnie nawilżające skórę i zapobiegające jej starzeniu. Miedź „liftinguje” skórę a kobalt wygładza i odżywia cebulki włosów… Dodatkowo w owsiance mamy wartościowe dodatki – owoce, pestki i ziarna, bakalie i przyprawy, dzięki którym owsianka smakuje obłędnie.
Dla porównania weźmy jajecznicę, którą można sporządzić w dosłownie trzy minuty, a da nam makro elementów na cały poranek, jest pożywna i gdy chcemy, możemy ją urozmaicić o kiełbasę, całą paletę warzyw, grzybki. Z pewnością jest o wiele bardziej zdrowsza, niż bułka z budyniem czy pączek kupiony i zjedzony na szybko w autobusie czy pracy.
Nawet zwykła kanapka na ciemnym pieczywie wraz z liśćmi sałaty, pomidorem, ogórkiem, wędliną drobiową, białym twarożkiem, czy żółtym serem jest źródłem wielu składników niezbędnych do prawidłowego rozpoczęcia dnia.
Jest wiele sposobów na urozmaicenie domowego śniadania,
ale najważniejsze jest to, by zjeść posiłek maksymalnie do godziny od
przebudzenia, nasze ciało potrzebuje składników odżywczych z samego rana. Nie
zapominajmy o tym, zorganizujmy sobie dodatkowy czas a sami zobaczycie, że po
kilku dniach stanie się to waszą rutyną i wyjdzie wam to na dobre.
Mamy nadzieję, że udało nam się was przekonać do codziennego śniadania,
przecież to tylko kilka minut, a jakże niezbędnych składników odżywczych
dostarczymy naszemu ciału?